UP logo FTK horizont bila cz

logo APA studium

Centrum aplikovaných pohybových aktivit

STUDUJ APA V OLOMOUCI!     #APANGERS

logo FTK UP

logo APA studium

Centrum aplikovaných pohybových aktivit

STUDUJ APA V OLOMOUCI!     #APANGERS

CIRIUS.KamnikV období 6. 6. - 13. 6. 2019 jsme se na mezinárodní úrovni setkali s kolegy speciálního vzdělávání v oblasti pohybu - v Centru pro vzdělávání, rehabilitaci a výcvik – na základní a střední škole CIRIUS Kamnik ve Slovinsku. Naše skupina čtyř pedagogických pracovníků sem odjížděla na pracovní stáž v rámci projektu Podpora vzdělávání dětí, žáků a studentů prostřednictvím rovného přístupu v oblasti pohybové gramotnosti, a také jako součást Expedice PřesBar(iéry), která byla praxí pro studenty 1. ročníku navazujícího magisterského studijního oboru Aplikovaných pohybových aktivit na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého Olomouc. Jejich hlavním cílem bylo připravit zážitkový program pro handicapované hosty z různých koutů České republiky.

Naše stáž začala v  pátek v krásném historickém městě Kamnik, v údolí obklopeném horami Triglavského národního parku. První cesta vedla za naší průvodkyní, místní učitelkou školy Irenou Lamovec. Tento den bylo naplánováno projektové vyučování pro děti s handicapem v 5 km vzdáleném ARBORETU. Měli jsme tak možnost se s nimi vzájemně sblížit při společných aktivitách - například fotografování květin různých barev a tvarů či jejich poznávání.

                                               

Víkendové dny jsme pak trávili propojením s Expedicí PřesBar. Prožili jsme s  účastníky (s různými druhy postižení - zrakovým, tělesným, sluchovým, mentálním a kombinovaným) jejich nové životní zážitky (turistika, pomoc při přepravě a nakládání vozíčkářů, outdoorové aktivity, tandemová jízda).

Po pondělním návratu do CIRIUS Kamnik jsme byli provedeni celým areálem školy. Naše skvělá průvodkyně nás seznámila s kolegy na jednotlivých pracovištích, současným zaměřením školy, internátním zařízením. Získali jsme informace o tom, že CIRIUS je jediná internátní speciální škola pro celé Slovinsko. Navštěvuje ji přibližně 200 dětí a 7 z nich je během týdne ubytováno na internátu. Jsou zde klienti především s kombinovaným postižením (DMO + kombinované vady). Děti mají 3x týdně tělesnou výchovu, střídá se forma plavání a hodiny klasické TV. Škola má nádherný velký bazén, který je přizpůsoben všem. Nejvíce nás zaujala fyzioterapie, která má několik samostatných a skvěle vybavených pracovišť. V přilehlých prostorách školy se též realizuje canisterapie, hipoterapie a na zahradě si děti zkouší pěstovat své první rostlinky.

                                               

Následující dny nás paní Irena Lamovec zapojila do svého každodenního pracovního programu. Účastnili jsme se plavání, boccie a bocce spolu se žáky školy. Seznámili jsme se s  hráči, kteří ve stejném týdnu naší návštěvy odjížděli reprezentovat Slovinsko na mezinárodní olympiádu do České republiky - Emil Open Brno.

Stáž měla pro nás velký přínos v podobě energie do další práce. Dala nám spoustu nových zkušeností, zážitků, radosti ze vzájemného poznání, uvědomění si sebe sama a lidí kolem nás. Díky kolegyni z UP Olomouc - paní Markétě Hajdukové, která nám byla skvělou parťačkou, můžeme konstatovat, že takových stáží není nikdy dost a je třeba se neustále vzdělávat a poznávat, jak se pracuje s handicapovanými lidmi v jiných zemích. Děkujeme.

                                                                      

Věra Formánková a Zdeňka O´Reilly                        CKP při ZŠ E. Beneše v Šumperku

 

Slide background

#StudujAPAvOlomouci

Buď součástí týmu

Adresa

Ulice: Třída Míru 115
Město: Olomouc
PSČ: 779 00

 

Kontaktujte nás

Zadejte jméno

Zadejte email

Neplatný vstup

Design, code, editace

Mgr. Jiří Veverka